Potrzebujesz:

– 1kg cielęciny, może to być łopatka lub szynka

– 3 ząbki czosnku

– 2 marchewki

– cebula

– kawałek selera

– pietruszka

– 1 liść laurowy

– ziele angielskie

– 250ml bulionu warzywnego

– ¾ szklanki gęstej śmietany

– 2 łyżki smalcu

– cukier

– sok z cytryny

– sól, pieprz, natka pietruszki

Po umyciu i oczyszczeniu mięsa możemy je natrzeć aromatami takimi jak wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Następnie takie mięso obsmażamy na patelni na rozgrzanym smalcu i dodajemy stopniowo kolejno pokrojoną cebulkę, oraz inne warzywa i przyprawy. Następnie całość podlewamy delikatnie co jakiś czas bulionem warzywnym i dusimy wszystko razem. Kiedy mięso będzie już miękkie możemy wyciągnąć je na talerz. Pozostałe składniki zostają, usuwamy jedynie przyprawy i zioła, a warzywa w bulionie miksujemy i gotujemy. Następnie należy dodać do tego śmietanę oraz natkę pietruszki, przyprawić jeszcze wedle smaku i znów zagotować. Mięso możemy podzielić na eleganckie i wygodne do spożywania plastry, które następnie polewamy naszym sosem warzywnym.