ciasto:

1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego
1 jajko
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
porzeczki i borówki amerykańskie
kruszonka:
 1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki krupczatki

Do miski wsypuję / wlewam: cukier, olej, jajo i mleko, wszystko dokładnie mieszam. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam ponownie. Ciasto (dość gęste) przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekrawam na pół i wydłubuję z nich pestki. Na cieście gęsto układam owoce. Do drugiej miski wkładam rozdrobnione na kawałki twarde masło i pozostałe składniki, zagniatam kruszonkę, którą następnie posypuję porzeczki i borówki.