Składniki:

  • 260 g mąki pszennej typu 600 – 800
  • 180 ml wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W 120 ml ciepłej wody rozpuszczam cukier, wkruszam drożdże i wsypuję ze dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszam i zostawiam na 10 – 15 minut do „aktywacji” rozczynu drożdżowego.
  2. W pozostałej części wody rozpuszczam sól i dodaję to do rozczynu, wraz z resztą przesianej mąki.
  3. Całość ugniatam ręcznie co najmniej 10 minut – ciasto powinno z czasem przestać się kleić. Jeśli po góra kwadransie ciasto nadal jest zbyt lepkie, należy dosypać garść mąki.
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski, posypuję garścią mąki, przykrywam ścierką i odstawiam na 60 – 90 minut do wyrośnięcia.  W tym czasie ciasto powinno urosnąć dwukrotnie.
  5. W tym momencie ciasto jest już gotowe. Po dodaniu dodatków do pizzę będę piekł następująco: do nagrzanego do 250’C pieca wsuwam blachę i piekę w tej temperaturze około 8 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 180’C i piękę pizzę kolejne 6 – 8 minut. Tak pieczona pizza ma spód dobrze wypieczony ale nie suchy – czyli dokładnie jak w pizzerii.

Porada:

Można dodać nawet jeszcze mniej drożdzy (10 g), by zapobiec nadmiernemu wyrośnięciu.