Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru

– 3 jajka

– 1 szklanka maślanki

– 0,5 szklanki oleju

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 cukier waniliowy

– 2 duże jabłka

– 3 łyżki płatków migdałowych

na kruszonkę:

– 0,5 kostki masła

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Jajka i cukry miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy na przemian mąkę, olej i maślankę. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę, mieszamy z płatkami migdałowymi. Robimy kruszonkę: w miseczce mieszamy wszystkie składniki i ugniatamy do uzyskania kulek. Ciasto wylewamy na blachę, układamy na nim jabłka z migdałami, całość posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 st. ok 50 minut, do suchego patyczka. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną