Składniki:

Ciasto:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

25 dag miękkiej margaryny

1 cukier waniliowy

2 szklanki mleka w proszku

Polewa:

15 dag mlecznej czekolady

5-6 łyżek mleka

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy 25/36 cm i uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopni C. Studzimy i przekrawamy w poprzek na pół.

Zagotowujemy mleko, wsypujemy cukry i chwilę gotujemy. Wystudzone wlewamy do utartej na puch margaryny, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy. Kremem przekładamy biszkopt.

Czekoladę i mleko rozpuszczamy na małym ogniu i polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy. Myślę, że to ciasto mi się uda, Państwu również. Oh, dopiero będziemy się zajadali.