Składniki:
Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag miękkiej margaryny
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
Polewa:
15 dag mlecznej czekolady
5-6 łyżek mleka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy 25/36 cm i uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopni C. Studzimy i przekrawamy w poprzek na pół.
Zagotowujemy mleko, wsypujemy cukry i chwilę gotujemy. Wystudzone wlewamy do utartej na puch margaryny, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy. Kremem przekładamy biszkopt.
Czekoladę i mleko rozpuszczamy na małym ogniu i polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy. Myślę, że to ciasto mi się uda, Państwu również. Oh, dopiero będziemy się zajadali.