Składniki:

– 1,5 szklanki mąki

– opakowanie płatków migdałowych

– 2 duże gruszki

– 1 kostka masła

– 1 szklanka cukru

– 5 jajek

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Obieramy gruszki i kroimy w drobną kostkę. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Kroimy masło w kostkę. Żółtka miksujemy z cukrem i masłem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy proszek do pieczenia i mąkę cały czas miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy gruszki i połowę migdałów, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli aż uzyskamy sztywną pianę. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy całość. Formę 24*28 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, posypując je pozostałymi płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.  i pieczemy ok. 40 minut.