Składniki:

– 1 szklanka oleju kujawskiego (jest dobry i z rodzinnych stron, więc wygrywa)

– 4 jajka

– 2 szklanki drobno utartej marchewki

– 2 szklanki mąki

– 2 szklanki cukru

– 2 łyżeczki sody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki cynamonu

– szczypta soli

– 1,5 szklanki orzechów włoskich

– 1/2 szklanki rodzynek

Do miski wrzucamy jajka i cukier, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy stopniowo mąkę i olej na przemian cały czas miksując. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia i miksujemy. Wsypujemy cynamon, dodajemy marchewkę i bakalie, mieszamy. Wykładamy całość na blaszkę. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 st., do suchego patyczka. Ciepłe świetnie smakuje