300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
Jajko
200 g masła
Nadzienie :
300 g maku
50 g masła
300 ml mleka
1 torebka cukru waniliowego
50 g drobnego cukru
50 ml rumu
100 g tartych biszkoptów
300 g gruszek

Instrukcja przyrządzania

1 . Przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem na stolnicę . Dodaj jajka i pokrojone masło . Zagnieć ciasto widelcem , a później wyrabiaj je rękoma . Gotowe zawiń w folię , włóż do lodówki przynajmniej na 30 minut .
2 . Mak zmiel na drobno . W rondelku rozpuść masło , dodaj mak , mleko , oba cukry . Całość krótko podgotuj . Zdejmij z ognia , dodaj rum , pokruszone biszkopty i wymieszaj . Gruszki pokrój na kawałki .
3 . Uleżałe ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm . Wykrój z niego według formy dolną część i wyłóż nią tortownicę .
4 . Resztę ciasta rozwałkuj i wykrój pasek o szerokości 3 cm . Wylep nim brzegi tortownicy i połącz brzeg ze spodem ciasta . Wyłóż masę makową i poukładaj gruszki . Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut .