Składniki:

– na ciasto:

– 1 kostka masła

– 1 torebka cukru waniliowego (Cykoria)

– niepełna szklanka cukru (cukier Diamant)

– 6 jajek

– 1 i 3/4 szklanki mąki (mąka tortowa)

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia (Cykoria)

– 3 łyżeczki kakao (Decomorreno)

– słoik drylowanych wiśni (mogą być z kompotu

– na warstwę wierzchnią:

– 1 opakowanie budyniu waniliowego (Cykoria)

– 0,4 l mleka

– 1 kostka masła (masło śmietankowe)

– 4 łyżki cukru

– 1 opakowanie galaretki wiśniowej (Cykoria)

Przyrządzanie:

Miękkie masło miksujemy z cukrami na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy na przemian jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej połowy dodajemy kakao i wylewamy na jasną część. Układamy wiśnie lekko wciskając je do środka. Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 40 min (pachnie obłędnie:p). Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budyń przy użyciu 0,4 l mleka, żeby był gęstszy. Masło miksujemy z cukrem i dodajemy po łyżce wychłodzonego budyniu do uzyskania jednolitej masy. Krem rozprowadzamy na wychłodzonym cieście. Przygotowujemy galaretkę wiśniową wg przepisu na opakowaniu, chłodzimy ją w lodówce, żeby szybciej zgęstniała. Kiedy zacznie już tężeć, wylewamy ją na warstwę kremu i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Wkładamy ciasto do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego.