Najpierw wypiszmy co musimy mieć aby go przyrządzić:

  • CIASTO: 2 duże jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. powideł śliwkowych
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • KREM: 1 op. masła roślinnego w kubeczku
  • 1 szkl. kefiru Piątnica
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • POLEWA: 1/2 szkl. słodkiej śmietanki kremówki UHT
  • 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao
  • 1 mała łyżeczka żelatyny w proszku
  • dodatkowo: po 1/3 szkl. powideł śliwkowych i morelowych
  • małe jajeczka czekoladowe

Jak robimy ciasto?

Jajko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy esencję, olej, mleko, powidła i mąkę przesianą z kakao, solą i spulchniaczami, mieszamy i przelewamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z tortownicy śr.32 cm bo akurat tak sobie wymyśliłam, ale można upiec w mniejszej, przez co nasze ciasto będzie wyższe. Wstawamy do piekarnika nagrzanego do 170st.C i piec ok. 45 min..

Jak robimy krem?

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i cały czas miksując dodawajemy po łyżce kefiru. Na koniec dodajemy esencję waniliową.

Jak robimy polewę?

Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewamy i mieszamy aż całkiem się rozpuści. Śmietankę gotujemy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści i całość nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Mieszając dodajemy ciepłą żelatynę, mieszamy dokładnie, odstawiamy do przestudzenia.

Jak kończymy?

Ciasto po przestudzeniu kroimy poziomo na pół i dolną część smarujemy zmieszanymi, podgrzanymi powidłami śliwkowymi i morelowymi. Na to nakładamy równomiernie krem kefirowy i przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Przestudzoną polewamy grubo posmarować wierzch i boki ciasta, zanim zastygnie układamy czekoladowe jajeczka albo inną dekorację. Schładzamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!