Ciasta, ciasteczka, babeczki – na samą myśl cieknie ślinka. Niestety gdy wracam z pracy do domu nie zawsze mam ochotę spędzać resztę dnia w kuchni i dlatego zbieram te najprostsze i najszybsze przepisy. Oto jeden z nich. Takie ciasto jest pyszne i świetnie wygląda a dodatkowo jest łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 masło lub margaryna
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 kg słodkich miękkich jabłek

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki.

W oddzielnej misce ubijamy na gładką masę jajka z cukrem. Masę dodajemy do mąki i margaryny, całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy.

Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (ja używam papierka od margaryny). Na dnie blachy układamy ciasto i rozciągamy je aby pokryło całą powierzchnię.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry (grubość dowolna). Owoce wykładamy na ciasto (jeśli są kwaśne to warto je posypać cukrem).

Budynie przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorącym budyniem zalewamy jabłka a na wierzch nakładamy drugą część ciasta.

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.

Po wyjęciu wierzch ciasta polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!