Bardzo dobre ciasto drożdżowe z truskawkami posypane wyśmienitą kruszonką. Ciasto można również upiec z malinami, porzeczkami lub śliwkami. Każdy owoc się nadaje, jedynym warunkiem jest to, żeby był świeży. Zobacz łatwy i prosty przepis, upiecz ciasto i przekonaj się jak rewelacyjnie smakuje. Na zdjęciach ciasto przygotowane jest z połowy porcji.
Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 6 dag masła 6 dag cukru 29 dag mąki pszennej 190 ml mleka 2 jajka 4 dag drożdży szczypta soli ok. 1,7 kg owoców (mogą być truskawki, maliny, śliwki, porzeczki) KRUSZONKA 15 dag masła 11 dag mąki pszennej 11 dag mielonych migdałów 14 dag brązowego cukru

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami: W misce lub dużym naczyniu mieszamy razem mąkę, cukier i sól. Drożdże mieszamy z wcześniej podgrzanym ciepłym mlekiem i łyżką cukru, odstawiamy na 25 min. Po tym drożdże dodajemy do mąki, następnie dodajemy miękkie masło i jajko, wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło od ścianek (można mikserem na wolnych obrotach). Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę do półtora w ciepłe miejsce.
Owoce na początku umyć pod bieżącą wodą i obrać. Blachę wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i rozprowadzić równomiernie na przygotowanej blaszce, odstawić na 25 min (też pod przykryciem ścierką).
Przygotować kruszonkę – rozetrzeć składniki (masło musi być zimne i pokrojone w kostkę).
Na ciasto wyłożyć owoce, na owoce kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, piec 45 – 50 minut.