Składniki:

300 g masła
niecała szklanka cukru
duża szczypta soli
4 żółtka
otarta skórka z 2 pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 szkl mąki

Czekolada rozpuszczona z dodatkiem masła (żeby była bardziej płynna) do dekoracji

Masło utrzeć w misce, dodać cukier, sól i żółtka i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę (najlepiej partiami) i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 13 minut. Wystudzić na kratce.

Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować.