Pomarańczowa babka

Potrzebne składniki: 6 jajek 125 g masła lub margaryny 40 g drożdży ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 405 łyżek stołowych słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie cukru waniliowego skórka z 1 pomarańczy plus 1- 2 łyżki stołowe soku z pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego pół paczki mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy) Śmietankę podgrzewamy (możecie […]

Sernik wiśniowy

Składniki szklanka mąki pszennej ½ szkl. mąki ziemniaczanej 3 jajka ¾ kostki margaryny do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl. cukru ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa serowa 3 łyżki kakao 80 dag zmielonego sera śmietankowego 80 dag drylowanych wiśni ½ kostki masła 6 jajek szklanka cukru Sposób przygotowania Połączone mąki przesiej na stół i […]

Ciasto makowe z gruszkami

300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Jajko 200 g masła Nadzienie : 300 g maku 50 g masła 300 ml mleka 1 torebka cukru waniliowego 50 g drobnego cukru 50 ml rumu 100 g tartych biszkoptów 300 g gruszek 1 . Przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem na stolnicę . Dodaj jajka i […]

Ciasto Diabełek

Składniki: 2 szklanki cukru, 4 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 2 jaja, 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, 4 łyżki dżemu. Najpierw ucieramy dokładnie cukier wraz z jajami i olejem. Kiedy mieszamy cukier z jajami stopniowo dodajemy mąkę i mleko. Kiedy skończymy dodajemy przyprawy wraz z dżemem i mieszamy.. […]

Piernikowy torcik

Składniki: 45 dag mąki pszennej, 03 dag masła, 15 dag cukru, 3 jajka, 1 proszek do pieczenia, 12 dag orzechów laskowych, zapach cytrynowy, odrobina zmielonych goździków i cynamonu, konfitury z porzeczek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Do pulchnej masy wlać olejek, wsypać bakalie i mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem do pieczenia.Wyrobić […]

Szarlotka domowa

Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąi pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag margaryny,1 kg jabłek, 1 kisiel cytrynowy, 3 łyżki cukru, cukier puder. Jabłka obrać i pokroić je w plasterki. Smarzyćz cukrem około 15 minut. Ostudzić dodać kisiel w proszku i bardzo dokładnie wymieszać.Białka ubić, dodać […]

Placek przekładaniec

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 5 żółtek, 1/3 szklanki cukru pudru, niepełna szklanka mleka, skórka otarta z całej cytryny, szczypta soli Przełożenie:Według upodobań lub zasobów spiżarni: odsączonekonfitury, dobrze wysmażone powidła śliwkowe, posiekane bakalie, bardzo gęsta marmolada z jabłek itp., tłuszcz do wysmarowania formy, jajko.   Z ciepłego mleka, […]

Biszkopt piaskowy

Składniki: 4 duże jajka (albo 5 mniejszych), szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, budyń śmietankowy, łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy robotem na gęsty kogel-mogel, na masę jajeczną siejemy przez sito obie mąki, budyń i proszek, cały […]

Sernik dietetyczny z rodzynkami

Składniki: 3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o samaku naturalnym, opakowanie (25 dag) serka homogenizowanego o smaku waniliowym, cukeir waniliowy, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka mleka, 2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny, 2 szklanki rodzynek, 3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników Opłukane rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia. Żelatynę moczymy w 2 […]

Torcik serowy z brzoskwiniami

Składniki: biszkopciki do wyłożenia spodu dużej tortownicy, 3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym, kostka (25 dag) masła, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki mleka, 5 żółtek, puszka brzoskwiń w syropie, kilka łyżeczek odsączonych konfitur z wiśni, opakowanie galaretki brzoskwiniowej Brzoskwinie odsączamy na sicie. W 2 łyżkach […]