Mazurek cytrynowy

Przedstawiam Wam przepis na tradycyjny, wielkanocny mazurek cytrynowy, ale nie tylko, bo z ciasta wyjdą też pyszne babeczki a krem lemon curd jest doskonałym dodatkiem do wielu wypieków.  Kruche ciasto to idealna podstawa ciast a w połączeniu ze słodko-kwaśnym kremem z cytryn tworzy niecodzienne połączenie.   Kruche ciasto składniki: 350 g mąki krupczatki 50 g […]

Sernik na zimno babuni

Klasyczny sposób na zrobienie sernika na zimno, przepis chyba jeszcze od babci. Wychodzi delikatny i rozpływa się w ustach. Można dowolnie dodawać ulubione owoce i modyfikować zależnie od gustu, a wykonanie jest naprawdę proste. Zaczynajmy… Składniki: pół kostki masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki żelatyny 2 duże serki homogenizowane waniliowe ( ok. 500g.) […]

Szarlotka z bezą

SKŁADNIKI Cia­sto: 150 g mąki pszen­nej 1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia 40 g cukru 75 g zim­nego masła 3 żółtka (białka zosta­wić do bezy) 1 łyżka cukru wani­li­no­wego 1/2 łyżeczki cyna­monu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Do misy malak­sera prze­siać mąkę. Dodać pro­szek do pie­cze­nia, cukier, przy­prawy i pokro­jone w kawa­łeczki masło. Mie­szać do uzy­ska­nia okrusz­ków […]

Sernik z musem z mlecznej czekolady

Skład­niki: Spód: 190 g cia­ste­czek (typu Pie­gu­ski np. z cze­ko­ladą i orze­chami) 50 g masła Tor­tow­nicę o śred­nicy ok.25 cm z odpi­naną obrę­czą wyło­żyć papie­rem do pie­cze­nia. Cia­steczka zmie­lić i następ­nie dodać masło. Chwilę mik­so­wać. Gotową masę wyło­żyć na dno bla­chy wyrów­nu­jąc powierzchnię. Pie­kar­nik nagrzać do 180 stopni C. Masa serowa (skład­niki powinny mieć tem­pe­ra­turę […]

Sernik wg Dukana

1kg twarogu chudego 6 jajek 3 łyżki skrobi kukurydzianej słodzik kilka kropel aromatu migdałowego 1 szklankę mleka chudego Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem. Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, przelać do formy wyłożonej […]

Ciasteczka czekoladowe z mikrofali

3 łyżki otrębów owsianych zmielonych łyżka odtłuszczonego mleka w proszku łyżeczka kakao 1 jajko 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia słodzik w płynie 1 łyżka chudego mleka aromat waniliowy Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do połowy objętości foremek. Następnie wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. Po wyjęciu kroimy w talarki. Można jeszcze ewentualnie podpiec na grillu […]

Kakaowe ciasto

2 jajka 230 gram chudego sera twarogowego lub homo, 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku , aromat waniliowy (lub jaki kto woli) 3 łyżek maizeny 1 łyżka kakao odtłuszczonego słodzik Białka ubić  i dodać do reszty zmiksowanych produktów. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku […]

Sernik po wiedeńsku

Składniki: 1 kg sera 6 jajek 10 dkg masła szklanka cukru 1 op. cukru wanilowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczowa orzechy włoskie polewa czekoladowa 2 łyżki bułki tartej do obsypania formy Sposób przygotowania: Ser zmielić z miękkim masłem w maszynce lub za pomocą robota. Z żółtek i […]

Kruche ciasto

Sładniki: 1 kg mąki 1,5 kostki masła 5 żółtek 2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka śmietany (18%) Sposób przygotowania: Utrzeć żółtka z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i wszystko razem posiekać nożem. Dodać utarte żółtka i zagniatać – po woli dodając śmietanę. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki na ok. […]

Kruche ciasto z dżemem

Składniki: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 3 żółtka 1/4 szklanki zimnej wody 1 op. cukru waniliowego słoik dżemu o dowolnym smaku Sposób przygotowania: Mąkę z żółtkami i wodą posiekać nożem. Zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 min. Ciasto podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować i kolejno piec w […]