Składniki:

  • 750g rabarbaru
  • 2 średnie cebule
  • 100 g śliwek suszonych
  • ½ szklanki pomarańczy
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2,5 szklanki cukru

Przepis:

Rabarbar oczyszczamy i  kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a śliwki drobno kroimy. Do garnka wrzucamy rabarbar, cebulę, śliwki i zasypujemy cukrem. Dusimy bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy rabarbar będzie miękki, dolewamy sok z pomarańczy i ocet. Doprawiamy papryką i gałką muszkatołową. Dusimy ok. 40 minut, aż masa zgęstnieje. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Podajemy do potraw z mięs i do wędlin.