Składniki:

  • 4 kawałki ryby (jakakolwiek ryba o zwartym miąższu np. dorsz; w oryginale jest witlinek)
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • woda mineralna gazowana
  • sól do smaku
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia ( najlepiej rzepakowy lub z winogron )
  • świeża kolendra
  • 1 cytryna
  • 1 świeża papryczka chilli

Przepis:

Paprykę chilli przekrawamy wzdłuż, pozbywamy się nasion i siekamy. Kolendrę siekamy, a cytrynę kroimy na ćwiartki.
W dużej misce mieszamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kurkumą i solą. Dodajemy wodę mineralną i mieszamy na jednolitą, gładką masę ( konsystencja ciasta naleśnikowego ). Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 cm warstwę). Kawałki ryby najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Rybę podajemy gorącą, posypaną chilli i kolendrą. Dekorujemy cząstkami cytryny.