Z całą pewnością każdy z nas kto lubi jeść kurczaka, uwielbia jego chrupiącą, wyrazistą w smaku i aromacie skórkę. Jednak niestety nie każdy potrafi ją tak przyrządzić aby była wyśmienita i dodatkowo aby atrakcyjnie dla nas wyglądała. Zaproponujemy dziś zatem krótki przepis na właśnie taką pikantną, wyrazistą i bardzo chrupiącą panierkę do naszych mięsnych dań. Będziesz potrzebować:

– 1 szklankę mąki pszennej

– 2 szklanki płatków kukurydzianych

– 1,5 łyżki słodkiej papryki

– 1 łyżeczka pieprzu Cayenne

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka soli

Najważniejsze w tej panierce jest aby dokładnie porozgniatać nasze płatki kukurydziane, gdyż takie prosto z opakowania będą zwyczajnie za duże i niewygodnie będzie nam umieścić je na kurczaku. Panierka ma się trzymać kiedy obtaczamy mięso, zatem po dokładnym rozgnieceniu płatków, pozostałe składniki z nimi mieszamy i obtaczamy nasze mięso, które później wędruje do piekarnika 200’C na około godzinę tak aby ładnie się upiekł w środku i oczywiście zezłocił na zewnątrz.