Składniki:

0,50 kg czarnych wiśni
Łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki czerwonego wina
Pół limonki
0,5 szklanki śmietanki kremówki
Cukier, cynamon, sól

Wykonanie: Wiśnie przebrać,umyć, dokładnie osuszyć,wypestkować. Zalać dwiema szklankami zimnej wody i gotować 10 minut. Dolać wino i gotować kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującej się zupy i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku solą, cukrem, cynamonem i sokiem wyciśniętym z umytej limonki. Zupę ostudzić i wstawić do lodówki,aby się ochłodziła. Śmietankę ubić z łyżką cukru,dodać otartą skórkę z limonki. Podając na chłodnik kłaść łyżkę ubitej śmietany. (owoce można po ugotowaniu zmiksować a dla liczących każda kalorię zamiast śmietanki można dodać kleks jogurtu naturalnego.)