Składniki:

0,45 kg jogurtu maturalnego
2 kromki chleba tostowego
4 ząbki czosnku
5 dag masła
Seler naciowy(lub bazylii)
Biały pieprz
Sos Worcester

Wykonanie: Seler naciowy (lub bazylię) umyć,osuszyć i drobno pokroić. Czosnek obrać,umyć i drobniutko pokroić albo przepuścić przez praskę. Chleb pokroić w drobną kostkę podsmażyć na rozgrzanym maśle, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek. Jogurt porządnie schłodzić i zmiksować na gładką masę,przyprawić białym pieprzem i sosem Worcester. Jogurt rozlać na talerze(podana ilość starcza na dwie osoby),wrzucić na talerze gorące grzanki z chleba i posypać selerem lub bazylią. (zamiast gorących grzanek można dodać młode warzywa np. pomidory, ogórki, rzodkiewki).