Czas przygotowania: 60 minut + ok 2 godzin chłodzenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
- ½ kalafiora
- 2 marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- ½ selera
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 litr jogurtu naturalnego
- kolendra mielona wg uznania
- gałka muszkatołowa wg uznania
- sok z cytryny wg uznania
- 2 łyżki stołowe świeżych listków kolendry
- pieprz, sól do smaku
Przepis:
Kalafior dzielimy na różyczki i blanszujemy 2 minuty w gorącej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w drobna kostkę. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i wraz z ogórkiem, papryką i łodygą selera naciowego siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z jogurtem, doprawiamy przyprawami do smaku i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi listkami kolendry.