Czas przygotowania: 60 minut + ok 2 godzin chłodzenia

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • ½ kalafiora
  • 2 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • ½ selera
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • kolendra mielona wg uznania
  • gałka muszkatołowa wg uznania
  • sok z cytryny wg uznania
  • 2 łyżki stołowe świeżych listków kolendry
  • pieprz, sól do smaku

Przepis:

Kalafior dzielimy na różyczki i blanszujemy 2 minuty w gorącej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w drobna kostkę. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i wraz z  ogórkiem, papryką i łodygą selera naciowego siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z jogurtem, doprawiamy przyprawami do smaku i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi listkami kolendry.