Składniki:
250 g świeżych grzybów, 1 litr bulionu grzybowego, 200g wołowiny gotowanej, 1 ogórek, 1 jajo, 50 g dymki, cukier, pieprz, sól, sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietany, koper, pieczywo tostowe

Umyte grzyby dusimy we własnym soku albo gotujemy je w małej ilości wody aż do miękkości.  Taki wywar musimy przecedzić i zachować. Następnie kroimy grzyby w cienkie plastry. Gotujemy jajo na twardo a kiedy ostygnie obieramy i kroimy je wzdłuż na 8 części. Gotowane chude mięso kroimy w paseczki, następnie ogórek kroimy w drogną kostkę. Drobno siekamy cebulę dymkę. Wszystkie nasze składniki teraz mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Przekladamy całość do talerzy i zalewamy naszym pozostałym wywarem po grzybach. Teraz musimy opłukać zieleninę  i siekamy drobno. Oddzielnie na talerzach podajemy grzanki z chleba tostowego.