Składniki:

  • 0,5 kg maki pszennej typ 500
  • 1/3 paczki drożdży świeżych lub 1,5 torebki drożdży w proszku (np. Dr Oetker)
  • 2 lyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 lyżki oleju
  • woda (niecała szklanka – tak by ciasto nie kleiło się do rąk)

Dodatki:

  • zioła (oregano, bazylia – 1-2 łyżki wg uznania)
  • 15dkg sera żółtego (np Edamski)
  • czosnek w proszku bądź siekany czosnek świeży

Z w/w składników wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy dodatki i wszystko dobrze łączymy. Formujemy chleb i odstawiamy na ok. 30min. do wyrośnięcia. Kiedy chlebek już wyrośnie można zrobić na nim małe nacięcia. Wkładamy nasze cudo do nagrzanego piekarnika i pieczemu ok. 25-30 min. w temp. 230 – 240 st. C.