Składniki

Rozczyn
    • 200 g zakwasu
    • 200 g wody
    • 200 g mąki
Ciasto na chleb
  • Cały rozczyn
  • 350 g maki
  • 350 g wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Etap I
Najlepiej robić wieczorem. Składniki I połączyć ze sobą (pamiętać żeby zostawić trochę zakwasu na następny wypiek). Zaczyn pozostawić na noc – około 8 godzin.
Etap II
Rano. Zaczyn z wieczora połączyć ze Składnikami II. Wymieszać. Można zemleć siemię lniane i wymieszać z zaczynem tak, aby ciasto było gęstsze niż kwaśna śmietana lun budyń. Włożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem i zostawić w cieple na około 8 godzin, pilnować, aby nie uciekł z blachy. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość. Można też to ciasto włożyć do piekarnika nastawionego na 50 stopni na dwie godziny, a po wyłączeniu piekarnika pozostawić na następne kilka godzin. Przed pieczeniem ciasto można posypać po wierzchu ziarnami. Może być sezam, mak lub (dla mnie najlepsze) siemię lniane.
Tak wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. W tej temperaturze piec 20 minut, a następnie piec 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć chleb zostawić do wystygnięcia. Ciepły chleb może nie nadawać się do krojenia w zależności od tego ile dodano wody do chleba. Długość wyrastania chleba może być różna w zależności od tego, jaka jest pogoda. Jeśli będzie bardzo gorąco chleb może wyrosnąć szybciej.