Wszelkiego rodzaju zapiekanki to jedna z moich ulubionych potraw bo można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i z niczego! Nie raz tzw. zapiekanka „nic” uratowała mnie z opresji gdy wpadli znajomi a ja w lodówce miałam wszystkiego po trochu. Dzisiaj przygotowałam dla Was zapiekankę chipsową, w której głównym składnikiem są domowe chipsy ziemniaczane (pyszne same w sobie) a z resztą składników możecie kombinować wedle własnego uznania :)

Potrzebne składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 3 laski kiełbasy zwyczajnej
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 sztuk pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pomidory w puszce
  • olej do smażenia
  • przyprawy i zioła (przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie, sól, pieprz)

Ziemniaki obieramy i myjemy po czym kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ziemniaki partiami na złoty kolor. Uzyskane chipsy przekładamy naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do ziemniaków.

Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na ziemniakach.

Paprykę i pieczarki myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki lub kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w plasterki lub kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przekładamy do niego warzywa, które chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki (jeśli trzeba rozgniatamy je widelcem) oraz dwie łyżeczki koncentraty pomidorowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki i kiełbasę. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Smacznego!