Składniki:

mała puszka fasoli

puszka kukurydzy

400 g mielonego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)

2 marchewki

3 pomidory

papryczka chili

papryka czerwona

4 ząbki czosnku

czerwona cebula

2 łyżki oleju

garść sera tartego

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

przyprawa papryka słodka, kumin, tymianek, majeranek, sól, pieprz, cukier

Przepis:

Mięso podsmażać na patelni na 2 łyżkach oleju. W trakcie dodać przeprasowany czosnek i drobno pokrojoną cebulę.  Smażyć kilka minut od czasu to czasu mieszając. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i zmiksować, następnie dodać do mięsa. W tym czasie pokroić obrane marchewki  i  paprykę czerwoną (jeżeli nie tolerujemy skórki z papryki możemy ją wcześniej upiec i wtedy łatwo się jej pozbędziemy oraz papryczkę chili (jeśli chcemy wersję delikatniejszą to nie dodajemy pestek!) . Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy i razem z marchewkami i papryką dodać do mięsa. Doprawić  przecierem i przyprawami do smaku. Dusić razem pod przykryciem około 20 minut. Na końcu obsypujemy tartym serem.

Podawać jak lubimy. Danie pasuje zarówno z ryżem, makaronem jak i plackiem tortilla

Buen provecho!