Składniki:
mała puszka fasoli
puszka kukurydzy
400 g mielonego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
2 marchewki
3 pomidory
papryczka chili
papryka czerwona
4 ząbki czosnku
czerwona cebula
2 łyżki oleju
garść sera tartego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawa papryka słodka, kumin, tymianek, majeranek, sól, pieprz, cukier
Przepis:
Mięso podsmażać na patelni na 2 łyżkach oleju. W trakcie dodać przeprasowany czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut od czasu to czasu mieszając. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i zmiksować, następnie dodać do mięsa. W tym czasie pokroić obrane marchewki i paprykę czerwoną (jeżeli nie tolerujemy skórki z papryki możemy ją wcześniej upiec i wtedy łatwo się jej pozbędziemy oraz papryczkę chili (jeśli chcemy wersję delikatniejszą to nie dodajemy pestek!) . Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy i razem z marchewkami i papryką dodać do mięsa. Doprawić przecierem i przyprawami do smaku. Dusić razem pod przykryciem około 20 minut. Na końcu obsypujemy tartym serem.
Podawać jak lubimy. Danie pasuje zarówno z ryżem, makaronem jak i plackiem tortilla
Buen provecho!