Składniki:

  • 1 kg kurczaka bez kości
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 10 migdałów
  • 1 puszka soku pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki papryki chilli
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżka garam masala
  • 3 łyżki masła
  • sól

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i solimy. Migdały i czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę siekamy.
Przygotowujemy marynatę z soku z limonki i papryki chilli. Wrzucamy do niej kurczaka. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie przygotowujemy masę migdałową łącząc migdały, kmin i garam masala z jogurtem. Dodajemy po godzinie do kurczaka, mieszamy i zostawiamy w lodówce jeszcze na 60 minut.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy kawałki kurczaka, ale bez marynaty. Gdy mięso się zetnie, zalewamy go sokiem pomidorowym i marynata. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos zredukuje się o połowę. Na końcu dodajemy roztopione masło, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.