Jak robimy biszkopt?
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie po kolei: dodajemy cukier, po jednym żółtku i mąkę, którą zmieszaliśmy z proszkiem. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki (wymiary: 25x28cm) i pieczemy na złoty kolor złoty kolor.

Kończenie naszej pyszności:
Obydwa budynie gotujemy w mleku według przepisu na opakowaniu i jeszcze gorący wylewamy na upieczony i ostudzony biszkopt.
Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy w kostkę i rozsypujemy na budyniu.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijając dodajemy proszek kisielowy. Gotową pianę wykładamy na brzoskwinie i całość wstawiamy jeszcze do gorącego piekarnika na jakieś 15-30 minut.

Składniki potrzebne do budyniowca z brzoskwianiami i pianką:

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie brzoskwiniowe
  • 1 litr mleka
  • puszka brzoskwiń
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki proszku kisielowego (morelowego)