kilka plastrów chudej wołowiny
garść suszonych grzybów
1-2 cebule
liść laurowy
ziele angielskie
lubczyk
pieprz
sól
inne przyprawy (wg uznania)

Mięso wołowe rozbić. Podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni teflonowej. Grzyby (wcześniej namoczone) przelać do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać drobno pokrojoną cebulę i mięso. Przyprawić. Dolać trochę wody – całość dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Faza uderzeniowa – przygotowane mięso podawać bez grzybów – na przykład z dipem musztardowym (serek homogenizowany + jogurt naturalny + musztarda).

Faza naprzemienna – podawać z sosem grzybowym – do gotującego się wywaru grzybowego, w którym gotowało się mięso dodać wymieszaną wcześniej łyżeczkę skrobi kukurydzianej z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną wody – gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.