Składniki:
4 duże jajka (albo 5 mniejszych), szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, budyń śmietankowy, łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy

Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy robotem na gęsty kogel-mogel, na masę jajeczną siejemy przez sito obie mąki, budyń i proszek, cały czas ubijając ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione, bez śladu grudek, łączymy je z pianą ubitą z białek, mieszajac delikatnie drewnianą łyżką, wylewamy do przygotowanej średniej wielkości formy, wstawiamy do ciepłego, lecz niegorącego (ważne!) piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 30-35 min. Zrumienione, z bokami lekko odstającymi od brzegów formy, ciasto wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy i wykładamy na deskę. Podajemy pokrojone w zgrabne romby, oddzielnie podajemy sałatkę owocową, lekko skropioną alkoholem, z ubitą śmietaną.