Składniki:
– smalec lub olej
– cebula – 4szt
– wędzone kabanosy – 14szt
– średniej wielkości główka kapusty
– kiełbasa myśliwska lub inna – 3szt
– szynka wędzona – około 0,5kg
– papryka czerwona mielona
– pieprz
– koncentrat
– ketchup pikantny
-woda
Przygotować palenisko ogrodowe i rozpalić ogień. Na trójnogu powiesić kociołek węgierski i roztopić w nim smalec. Może być również olej. Szynkę pokroić w kostkę, a kabanosy w plasterki i wrzucić do kociołka na rozgrzany tłuszcz. Smażyć około 10 min i wrzucić cebulę pokrojoną na cząstki . Smażyć około 5-10 min i dorzucić poszatkowaną kapustę. Całość wymieszać , dolać pół litra wody, przyprawy, pół słoiczka koncentratu oraz 1/3 butelki ketchupu pikantnego (najlepiej pudliszki) . Całość dusić aż kapusta będzie miękka. W między czasie można oczywiście próbować i ewentualnie doprawiać do smaku.