Składniki:

– smalec lub olej

– cebula – 4szt

– wędzone kabanosy – 14szt

– średniej wielkości główka kapusty

– kiełbasa myśliwska lub inna – 3szt

– szynka wędzona – około 0,5kg

– papryka czerwona mielona

– pieprz

– koncentrat

– ketchup pikantny

-woda

Przygotować palenisko ogrodowe i rozpalić ogień. Na trójnogu powiesić kociołek węgierski i roztopić w nim smalec. Może być również olej. Szynkę pokroić w kostkę, a kabanosy w plasterki i wrzucić do kociołka na rozgrzany tłuszcz. Smażyć około 10 min i wrzucić cebulę pokrojoną na cząstki . Smażyć około 5-10 min i dorzucić poszatkowaną kapustę. Całość wymieszać , dolać pół litra wody, przyprawy, pół słoiczka koncentratu oraz 1/3 butelki ketchupu pikantnego (najlepiej pudliszki) . Całość dusić aż kapusta będzie miękka. W między czasie można oczywiście próbować i ewentualnie doprawiać do smaku.