Dziś polecam przepis na pyszny, letni obiad – bigos z cukinii. Do przyrządzenia 4 porcji aromatycznego, warzywnego dania potrzebować będziemy:
- 4 młode cukinie
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 3-4 cebule
- 8 kiełbas
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Krok po kroku:
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na maśle.
2. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, całość podsmażamy aż do uzyskania delikatnej, złotej barwy.
3. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
4. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub ziołami. Na zdrowie!