Dziś polecam przepis na pyszny, letni obiad – bigos z cukinii. Do przyrządzenia 4 porcji aromatycznego, warzywnego dania potrzebować będziemy:

  • 4 młode cukinie
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3-4 cebule
  • 8 kiełbas
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Krok po kroku:

1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na maśle.

2. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, całość podsmażamy aż do uzyskania delikatnej, złotej barwy.

3. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

4. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie.

5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub ziołami. Na zdrowie!