Składniki :

– pół główki kapusty
– kiełbasa śląska lub inna, która się nie rozpada – 16 szt
– boczek wędzony + skóra – 1,2kg
– koncentrat pomidorowy
– ketchup
– czerwona papryka mielona
– vegeta
– pieprz
– cebula – 3 szt
– piwo

Bogracz wieszamy na trójnogu nad rozpalonym ogniskiem i wrzucamy boczek oraz skóry dzięki którym potrawa nabiera wspaniałego aromatu i smaku.  Boczek tak długo smażymy aż tłuszcz się wytopi. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę.  Podsmażamy razem z boczkiem i dorzucamy poszatkowaną kapustę oraz cebulę. Wszystko razem dusimy ok. 25 min i dodajemy koncentrat oraz ketchup. Mieszamy wszystko razem i dolewamy pół puszki piwa oraz dodajemy vegetę i pieprz.  Doprawiamy wszystko według uznania. Nie podaję proporcji ketchupu i koncentratu oraz przypraw ponieważ każdy zna swój smak i podczas duszenia można próbować potrawę i w razie potrzeby doprawiać. Jeżeli piwo zbytnio wyparuje można dolewać wodę. Dusić aż kapusta będzie miękka. Smacznego!