Składniki:

  • bulion mięsny na porządnym kawałku mięsa z kością
  • 10 g grzybów suszonych (4 – 5 szt., garść)
  • 3 – 4 buraki (ok. 500 g)
  • 2 – 3 ziemniaki (ok. 300 g)
  • 100 g kapusty włoskiej (ok. 1/8 główki)
  • 150 g fasoli z puszki lub 70 g białej fasoli suchej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 plasterek cytryny
    lub 100 ml kwasu z buraków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • nać pietruszki i/lub koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewam szklanką wrzątku kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania.
  2. Wykonuję najpierw wywar mięsny: wszystko robię identycznie jak zwykle, jednak razem z włoszczyzną dorzucam też grzyby wraz z wodą, w której się przez noc.
  3. Odcedzam wywar, ugotowane w nim mięso kroję w drobną kostkę, podobnie zresztą marchew, kawałek pietruszki, selera i grzyby.
  4. Garnek z wywarem ponownie wstawiam na ogień, wrzucam obrane i starte na grubych oczkach tarki buraki. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję je 10 minut.
  5. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Obieram też cebulę i czosnek, siekam kapustę po czym podsmażam  parę minut na patelni, na maśle. Po upływie wyżej wspomnianych 10 minut do garnka wrzucam zawartość patelni i ziemniaki. Gotuję je kolejne 10 minut.
  6. Na koniec dorzucam fasolę, odłowione z wywaru warzywa, grzyby i mięso oraz koncentrat pomidorowy. Ostatni raz zagotowuję i zdejmuję z ognia.
  7. To już prawie koniec. Pozostaje mi tylko doprawić barszcz łamiącym smak sokiem cytrynowym lub kwasem burakowym, oraz porządnie doprawić majeraniem, solą, pieprzem, zieleniną i odrobiną cukru. No i ostatnie – zabielenie zupy.

Porada:

Jeśli korzystamy z suchej fasoli, należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie, po czym ugotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem. Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą.