Potrzebne składniki:

  • 2 dosyć duże bakłażany
  • 200 g kaszy kuskus
  • 2 duże pomidory
  • około ½ puszki zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • mała kostka sera żółtego pikantnego typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • około 2 łyżki stołowe
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta chilli)

Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy dosyć sporo miąższu, uważając przy tym żeby nie przeciąć skórki. W środku delikatnie solimy, odstawiamy na kilka minut a potem wylewamy nadmiar soku.

Kaszę kuskus gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodając łyżkę sosu sojowego (jeśli nie macie sosu sojowego możecie kaszkę zalać bulionem z kostki).

Miąższ z bakłażanów kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazdo nasienne po czym wszystko kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Całość chwilkę podsmażamy aż cebulka zmięknie i się zeszkli. Zielony groszek osączamy, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy i wszystko dodajemy do warzyw. Gotowy kuskus także dodajemy i całość dobrze mieszamy oraz doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chilli.

Bakłażany nadziewamy tak przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy bakłażany. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez około 20 minut.

W tym czasie na tarce o małych bądź średnich oczkach ścieramy żółty ser. Po upływie 10 minut wysuwamy bakłażany, posypujemy je żółtym serem i dalej zapiekamy.

Smacznego!