- 1 szklanka mąki pszennej
– 0, 5 szklanki mąki ziemniaczanej
– 4 jaja
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 150 ml oleju
– opakowanie cukru waniliowego
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– sok i skórka starta z jednej średniej wielkości pomarańczy

Przepis na Wielkanocna babkę pomarańczową. Jajka ubijamy z cukrem, i cukrem waniliowym. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wlewamy porcjami olej, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsypujemy startą (na drobnych oczkach )skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok , miksujemy jeszcze krótką chwilę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem, i obsypanej bułką foremki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, (sprawdzamy patyczkiem , czy się upiekła)
Lukier pomarańczowy:
cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy, i polewamy nim babkę.