- 1/2 szklanki mleka
– 1,5 szklanki mąki tortowej
– 15 dag czekolady deserowej
– 5 dużych jaj
– 10 dag rodzynek
– opakowanie cukru waniliowego
– 5 łyżek cukru
– 3 dag drożdży

Przepis na babkę czekoladową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy by wyrosły. Rodzynki moczymy chwilę w gorącej wodzie, i odsączamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej-najlepiej w metalowej miseczce, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na parze (powstanie dosyć gęsta masa) Dodajemy stopniowo czekoladę, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy, nie przerywamy ubijania. Powoli wsypujemy mąkę, ciasto musi być gładkie na sam koniec dodajemy rodzynki oraz ubitą wcześniej pianę z białek. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki-najlepiej z kominem. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 30 minut, aby jeszcze podrosło. Pieczemy w temp 180 st. C, ok. 1 godzinę. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem, lub polewamy gotową polewą czekoladową.