Aby zrobić babeczki z kremem śmietankowym potrzeba :

– ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 20 dag masła lub margaryna
– pół szklanki cukru pudru
– 3 żółtka

– krem śmietankowy:
– 1/2 l śmietanki słodkiej lub mleka
– 2 jaja
– 2 żółtka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3/5 szklanki cukru
– 1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki Cukru wanilinowego WINIARY

Przygotować ciasto:
przesianą mąkę posiekać z masłem lub margaryną, dodać cukier puder i ukręcone żółtka. Zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na około 30 minut.

Dokładnie wymyte i wysuszone foremki do babeczek poustawiać w rzędach jedną przy drugiej. Ciasto rozwałkować, przenieś w całości na wałku i przykryć nim foremki. Teraz ręką należy odcisnąć ostre brzegi foremek, zdejmij okrawki ciasta i w każdej z nich dokładnie ugnieć ciasto.

Przygotować krem:
zagotować śmietankę lub mleko oraz utrzeć z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka. Do jajek dodać mąkę ziemniaczaną, rozmiażdżoną laskę wanilii lub cukier wanilinowy i dobrze razem wymieszać. Cienkim strumyczkiem i szybko mieszając wlać wrzące mleko, po czym zostawić krem na małym ogniu i – ubijając go trzepaczką – zagęść go do konsystencji gęstej śmietany.

Po ostygnięciu ponakładać krem do foremek z ciastem (nie do pełna). Pozostałe ciasto rozwałkuj i – przeniesione na wałku – umieść na wierzchu foremek tak, by znowu odcisnąć palcami kształt foremek i dokładnie zalepić foremki z ciastem i kremem od góry. Wstawić je teraz do nagrzanego piekarnika i upiec w temperaturze do 190°C na złoty kolor (około 20 minut) Babeczki wyjąć z foremek dopiero po przestudzeniu.