Składniki: 

  • 120 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki potłuczonych ziemniaków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kawałek startej marchewki oraz sera
  • pół pomidora bez skórki
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz, sól, bazylia

Przygotowanie: 

Do dobrze potłuczonych ziemniaków dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać do niego mleko, olej, startą marchewkę i ser,  pokrojony w drobną kostkę pomidor oraz przyprawy. Składniki mokre dodać do składników suchych. Mieszać ze sobą aż do połączenia się składników, ale nie dłużej. (Nie używać to tego miksera! Ja to zrobiłam łyżką, ale można też użyć widelca.) Papilotki wypełnić do 2/3 wysokości. Według uznania można posypać babeczki z wierzchu startym serem lub/i papryką w proszku. Piec w temperaturze 180ºC przez około pół godziny. Z przepisu wychodzi okołu 20 małych babeczek.

Babeczki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są sycące, dzięki czemu nadają się nie tylko na przekąski, ale również np. na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na uczelnię. Nadają się również do jedzenia na drugi dzień. Aby je podgrzać można je włożyć do mikrofalówki na 30 sekund.

Smacznego!