Aby zrobić babeczki korzenne potrzebujemy:
Składniki:
– po 20 dag masła, cukru i mąki
– 3-4 jaja
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 10 dag mielonych migdałów
– aromat migdałowy
– 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
– pół łyżeczki mielonych goździków
– skórka otarta z cytryny
– tłuszcz i bułka tarta do foremek

– do dekoracji:
– gotowa polewa orzechowa
– płatki migdałowe

Na początku utrzeć masło z cukrem i, ciągle ucierając, stopniowo wbijać do masy po jednym jaju. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami, przyprawami korzennymi, aromatem i skórką z cytryny, a potem niewielkimi porcjami – wciąż ucierając – dodawać do masy jajecznej.

Foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, po czym trzeba napełnić je do połowy ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 30 minut.

Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ostudzić. Na koniec warto posmarować je polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posypać płatkami migdałowymi.