Produkty:

  • 2.5l bulionu mięsnego (może być wołowy)
  • 1 cebula
  • 1kg ryżu (arborio)
  • 3 jajka
  • 1 torebka szafranu
  • 20 dag żółtego sera w kostce
  • 500gr mięsa mielonego (może być wołowo – wieprzowe lub wołowe)
  • 1 torebka mrożonego groszku
  • 200gr salsy pomidorowej (jak na spaghetti)
  • 150gr sera tartego (np parmezanu)
  • mąka
  • bułka tarta
  • 10dkg masła
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • woda

Do ugotowanego bulionu dodajemy torebkę szafranu (ok 0,5gr) oraz masło, następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w ryż. Następnie mieszamy, dodajemy 3 rozbełtane jajka, parmezan i odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, kiedy cebula bedzie gotowa dodać mięso mielone, podsmażyć, następnie dodać salsę pomidorową oraz groszek, poddusić i dorpawić do smaku. Mamy gotowe raqu.
Ser żółty pokroić w kostkę. Mąkę rozrobić z wodą tak aby osiągnęła konsystencję ciasta naleśnikowego.

Z ostudzonego ryżu formować kule, które należy nadziewać naszym ragu oraz serem pokrojonym w kostkę. Obtoczyć w masie z mąki, następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju w garnku lub frytkownicy ok 5min.