Aby zrobić anyżowe ciasteczka z dyni potrzeba (na 4 porcje):
– dynia (ok. 1 kg)
– 2 jaja
– szczypta anyżu
– 2 łyżki mleka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki cukru
– łyżka cukru pudru
– olej do smażenia
– sól

Miąższ dyni oczyść z pestek, trzeba obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu i osączeniu dokładnie trzeba rozetrzeć albo zmiksować, dodając mleko, anyż oraz do smaku cukier i sól.

Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijać z resztą cukru na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie trzeba połączyć ją z utartym miąższem dyni oraz mąką i wymieszać na gładką masę.

Kolejnym etapem jest wlewanie po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej i każdy placuszek obsmażyć z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni osączyć trzeba je na bibule.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.