Składniki:

1,5 kg antrykotu bez kości
5 dag drożdży
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki żytniej
50 dag jabłek
Cytryna
8 dag świeżego chrzanu
2 łyżki tartej bułki
1 białko
Tłuszcz do wysmarowania formy
Sól, cukier, pieprz

Wykonanie: Drożdże wymieszać z odrobiną cukru w pół szklanki wody. Obie mąki wymieszać, połączyć z drożdżami, dodać małą łyżeczkę soli i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz zagnieść i rozwałkować. Ciasto ułożyć na natłuszczonej blaszce i posypać tartą bułką. Jabłka i chrzan obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z 3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny i wstawić do lodówki. Mięso ułożyć na cieście, na mięsie masę chrzanowo-jabłkową. Tak potraktowane mięso zawinąć ciastem, brzegi posmarować białkiem i mocno przycisnąć. Widelcem pozakłuwać ciasto, posmarować wodą i posypać mąką. Piec około godziny piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Lekko ostudzić i pokroić w plastry. Podawać z surówką.