Składniki:
Kulki:
- 5 ziemniaków
- ½ kalafiora
- 100 g mąki z ciecierzycy lub pszennej
- 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- Garam masala
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sos:
- 150 g jogurtu
- 1 kg pomidorów, mogą być z puszki
- 1 łyżka ghee ( klarowanego masła )
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu
- sól
- Pieprz
- chilli
Przepis:
Kulki:
Ziemniaki obieramy i wraz z kalafiorem podgotowujemy na półtwardo. Ścieramy warzywa na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z resztą składników: mąką, kolendrą, garam masala. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i formujemy kulki. Smażymy na gorącym oleju, aż się zrumienią.
Sos:
Pomidory obieramy ze skórki i siekamy. Rozgrzewamy ghee i dodajemy do niego imbir i chilli. Podsmażamy do momentu aż zapachnie. Następnie dodajemy resztę przypraw i smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsty sos. Przecieramy przez sitko i mieszamy z jogurtem.