Składniki:

Kulki:

  • 5 ziemniaków
  • ½ kalafiora
  • 100 g mąki z ciecierzycy lub pszennej
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • Garam masala
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sos:

  • 150 g jogurtu
  • 1 kg pomidorów, mogą być z puszki
  • 1 łyżka ghee ( klarowanego masła )
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • sól
  • Pieprz
  • chilli

Przepis:

Kulki:
Ziemniaki obieramy i wraz z kalafiorem podgotowujemy na półtwardo. Ścieramy warzywa na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z resztą składników: mąką, kolendrą, garam masala. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i formujemy kulki. Smażymy na gorącym oleju, aż się zrumienią.
Sos:
Pomidory obieramy ze skórki i siekamy. Rozgrzewamy ghee i dodajemy do niego imbir i chilli. Podsmażamy do momentu aż zapachnie. Następnie dodajemy resztę przypraw i smażymy ok. 2 minut cały czas mieszając. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsty sos. Przecieramy przez sitko i mieszamy z jogurtem.