Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 kalafior
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona chilli
  • 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ½ łyżki kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżki świeżej kolendry do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Chilli i czosnek obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kmin ok. 1 minuty. Następnie dodajemy cebulę, chilli, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy ( oprócz soli ). Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kalafiora i ziemniaki. Danie przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Podajemy gorące, udekorowane kolendrą.